آیا گرما باعث بالا رفتن قند خون میشود؟
به گزارش تجارت جنوب آنلاین از قزوین، فاطمه ناجی با اعلام این خبر افزود: برای مثال در برابر گرمای هوا، بدن دفع عرق را افزایش میدهد تا به این وسیله از بالا رفتن بیش از حد دمای بدن جلوگیری کند و این تغییرات میتواند برای افراد دیابتی چالشهایی ایجاد کند.
وی اظهار کرد: همچنین برای مثال در نتیجه تعریق بیشتر، آب و مواد معدنی (الکترولیت) بیشتری از بدن دفع میشود و این موضوع میتواند احتمال کمآبی (دهیدراتاسیون) را افزایش دهد و همچنین باعث نوسانات قند خون شود و با کاهش تدریجی آب بدن از طریق تعریق، غلظت مواد در خون افزایش مییابد و قند خون نیز بالاتر میرود.
این مسوول تاکید کرد: از آنجا که قند خون بالا میتواند باعث دفع بیشتر آب از طریق ادرار شود، با بالا رفتن قند کمآبی بدن وخیمتر میشود. در حقیقت کمآبی بدن و قند خون بالا در کنار هم، میتواند چرخه معیوبی بوجود آورد که نتایج نامطلوبی را در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: در افرادی که در اثر عدم کنترل قند خون در طولانیمدت، قند خون بالا به اعصاب و عروق خونی مربوط به غدد عرق در بدن آسیب رسانده است (نوروپاتی اتونوم)، این موضوع اهمیتی دوچندان پیدا میکند. در این افراد احتمال کم آبی بدن (دهیدراتاسیون) و گرمازدگی افزایش مییابد.
ناجی خاطرنشان کرد: اما گرمای هوا تنها باعث بالا رفتن قند خون نمیشود، بلکه از دو طریق احتمال افت قند (هایپوگلایسمی) در فرد دیابتی را نیز افزایش میدهد و در هوای گرم بدن سوخت و ساز بیشتری دارد و قند خون با سرعت بیشتری به مصرف سلولهای بدن میرسد و خطر افت قند خون افزایش مییابد و از طرف دیگر در هوای گرم سرعت جذب انسولین بیشتر است و به همین دلیل اگر فرد دیابتی بلافاصله پس از تزریق انسولین در معرض هوای گرم قرار گیرد و فعالیت داشته باشد، احتمال وقوع افت قند بیشتر میشود.
چگونه قند خون را در هوای گرم مدیریت کنیم؟
مسئول برنامه پیشگیری و کنترل دیابت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: همچنین از آنجا که گرمازدگی و کنترل قند خون بر یکدیگر اثر متقابل دارند، مدیریت هر دو اهمیت دارد و نکاتی که در ادامه به آنها پرداخته میشود، از طرفی به کنترل قند خون کمک میکند و از طرف دیگر احتمال بروز گرمازدگی و کمآبی را نیز کاهش میدهد،
علائم افت قند را با تعریق ناشی از گرما اشتباه نگیرید
ناجی ادامه ادامه داد: افت قند (هایپوگلایسمی) از موقعیتهای اورژانسی دیابت به حساب میآید که تشخیص و درمان به موقع آن از اهمیت بسیاری برخوردار است و در هنگام افت قند فرد ممکن است علائمی از جمله تپش قلب، لرزش دست و پا، ضعف و گرسنگی، تعریق و … را تجربه کند. برخی از این نشانهها مثل تعریق و تپش قلب با علائم ناشی از گرمای هوا مشترک هستند.
وی اضافه کرد: بنابراین با انجام تست قندخون به ویژه هنگام فعالیت بدنی در هوای گرم، میتوانید از افت قند خون خود آگاه شوید و افت قندخون خود را با علائم ناشی از گرما اشتباه نگیرید.
آب فراوان بنوشید
این مسوول تاکید کرد: از آنجا که در هوای گرم بدن شما آب بیشتری از دست میدهد، حتی اگر احساس تشنگی نمیکنید در فواصل منظم آب یا نوشیدنیهای مناسب بنوشید تا آب از دست رفته جبران شود و بدن دچار کمآبی نشود و از مصرف بیش از حد نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه، نوشیدنیای انرژیزا و نوشیدنیهای ورزشی حاوی کافئین خودداری کنید زیرا کافئین بیش از اندازه، موجب از دست رفتن آب بدن میشود.
وی یاد آور شد: در فرهنگ ما ایرانیان در فصل تابستان شربتهای مختلف استفاده میشود، اما مصرف نوشیدنی های حاوی شکر مثل شربت، ممکن است لذتبخش باشد، اما همزمان باعث بالا رفتن قند خون نیز میشود بنابراین بهتر است از مصرف زیاد این نوشیدنیها اجتناب کنید. در صورت تمایل به مصرف به نکات زیر توجه کنید:
ناجی یاد آور شد: ترجیحا شربتهای رژیمی (تهیه شده با شیرین کننده رژیمی) مصرف کنید و از شربت های حاوی شکر تنها زمانی که قند خون کنترل شده ای دارید و به مقدار کم استفاده کنید.
وی افزود: همچنین شربت را رقیقتر از حد معمول و در لیوان کوچک استفاده کنید و پس از نوشیدن شربت، قند خون خود را چک کنید تا در صورت بالا رفتن قند خون، برای مدیریت آن اقدامی مناسب انجام دهید و تجهیزات تست قند خون و انسولین را در معرض گرما و یا نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰