ذخیره سازی بیش از ۲۳۰ هزار نمونه خون بند ناف در بانک رویان
به گزارش تجارت جنوب آنلاین از قزوین، مرتضی ضرابی در نشست خبری در جمع خبرنگاران که در سالن جلسات جهاد دانشگاهی استان قزوین برگزار شد با اشاره به تاریخچه شکلگیری پژوهشگاه رویان افزود: بانک خون بندناف رویان از سال ۸۴ فعالیت خود را به همت مرحوم دکتر سعید کاظمی آشتیانی آغاز کرد.
وی با اشاره به اینکه ۴۵ دفتر نمایندگی در کل کشور به جمع آوری نمونههای بند خون ناف میپردازند، افزود: این نمونهها از کل کشور جمع آوری و به بانک خون بند ناف رویان در تهران انتقال مییابند و پس از جداسازی سلولهای بنیادی ذخیره سازی صورت میگیرد.
ضرابی ادامه داد: هر سلولی که بتواند قدرت «خودنوزایی» داشته باشد و توانایی تمایز به سلولهای دیگر را داشته باشد، سلول بنیادی است ، دو نوع سلول بنیادی در بدن وجود دارد؛ سلولهای بنیادی «خونساز» و «غیر خونساز» که سلولهای بنیادی خونساز، سلولهای خونی را تولید و بازسازی میکنند و سلولهای غیر خونساز نیز سایر بافتهای بدن را تولید میکنند.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاخته رویان درباره منابع سلولهای بنیادی تصریح کرد: خون محیطی، مغزاستخوان و خون بندناف به عنوان ۳ منبع اصلی سلولهای بنیادی خونساز هستند و خوشبختانه امکان تامین این منابع در شرکت فناوری بنیاخته رویان وجود دارد.
وی درباره مهمترین منابع سلولهای بنیادی غیرخونی نیز توضیح داد و گفت: بافت بندناف، بافت چربی و پالپ دندان به عنوان مهمترین منابع سلولهای بنیادی غیر خونی هستند.
ضرابی درباره کاربرد سلولهای بنیادی افزود: سلولهای بنیادی میتوانند جایگزین سلولهای بدن در بافتهای آسیبدیده شوند، همچنین میتوانند در درمان بیماریهای مختلف اثرگذار باشند و سلولهای بنیادی خونساز در بیماریهایی که منشاء خونی دارند، کاربرد دارند و سلولهای بنیادی غیر خونساز نیز در بیماریهایی که منشاء عصبی دارند، قابلیت کاربرد دارند.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاخته رویان ادامه داد: سلولهای خونساز برای درمان بیماریهایی مانند سرطان خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی و کمخونیهای مادرزادی استفاده میشوند و همچنین سلولهای بنیادی غیرخونی میتوانند برای بیماریهای عصبی و بیماریهای ارتوپدی استفاده شوند که این موضوع در حال سپری کردن کارآزمایی بالینی است و محققان امیدوارند که بتوانند از این سلولها برای درمان بیماری استفاده کنند.
وی با بیان اینکه شرکت فناوری بنیاخته رویان، اغلب با عنوان بانک خون بند ناف شناخته میشود، تصریح کرد: در حال حاضر، بانک جامع محصولات زیستی را در اختیار داریم و شرکت فناوری بنیاخته رویان از بانک خون بند ناف به یک بانک جامع ذخایر زیستی تبدیل شده است و علاوه بر بانک خون بند ناف، بانک سلول بنیادی مغز استخوان، بانک سلول بنیادی خون محیطی، بانک سلول بنیادی غیرخونی بند ناف، بانک سلولهای بنیادی پالپ دندان را در اختیار داریم.
ضرابی با بیان اینکه خون بندناف را بلافاصله بعد از تولد میتوان جمع آوری کرد، افزود : در بانک خون بند ناف خصوصی یا خانوادگی، خانواده نمونه را برای خود نگه می دارند اما در بانک عمومی؛ خون بند ناف اهدایی مورد استفاده افراد دیگر قرار می گیرد.
این مسوول ،مهمترین کارکرد سلولهای بنیادی بند خون ناف را در درمان بیماریهای بدخیم خصوصاً بیماریهایی با منشأ خونی عنوان کرد و افزود: خون بند ناف در جفت جریان دارد و بعد از تولد نوزاد به عنوان زباله بیولوژیکی دور ریخته میشود. این سلولهای بنیادی خونساز میتوانند به سلولهای بنیادی خونی تبدیل شوند و در بیماریهایی چون تالاسمی، انواع سرطان خون، کم خونیهای مادرزادی و انواع نقص سیستم ایمنی مورد استفاده قرار بگیرند.
ذخیره سازی خون بند ناف برای بیش از ۲۰ سال
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاخته رویان در ارتباط با بومیسازی دانش فنی بانک خون بندناف بیان کرد: در حال حاضر، دانش فنی دستیابی به منابع، امکان تمایز، استفاده تحقیقاتی و درمانی و نگهداری طولانی مدت بیش از ۲۰ سال در این بانک بومیسازی شده است.
ضرابی با بیان اینکه محصولات خون بندناف در دمای منفی ۱۹۶ درجه سانتیگراد به مدت نامحدود نگهداری میشوند، افزود: بر اساس استانداردهای جهانی، محصولات خون به مدت ۲۵ سال قابلیت نگهداری دارند و در صورت افزایش تجربه میتوان این محصولات را به مدت ۳۰ سال نگهداری کرد.
این مسوول با بیان اینکه سلول های بنیادی پتانسیل درمان بیش از ۸۰ بیماری خونی و غیر خونی را دارد، عنوان کرد: هر بیماری که سلول از دست داده میتواند از سلولهای بنیادی استفاده کند.
وی بیان داشت: بزرگترین طرح تحقیقاتی در تاریخ کشور ما برای کودکان مبتلا به فلج مغزی با استفاده از سلول های بنیادی و نیز خون بند ناف با همکاری مرکز طبی کودکان و ستاد سلول های بنیادی برای ۱۵۰ کودک چهار تا ۱۴ ساله انجام شده است.
ضرابی افزود: بانک بافت بندناف منبع غنی از سلول های بنیادی مزانشیم مشتق از بافت بندناف قابل استفاده در سلول درمانی برای بیماری های غیرخونی، امکان ذخیره سازی به همراه خون بندناف و عدم نیاز به تطابق ژنتیکی برخوردار است.
وی با بیان اینکه دانش سلول های بنیادی در کشور ایران بومی است، خاطرنشان کرد: ایران در زمره کشورهای پیشرو در این بخش است که انواع کارآزمایی بالینی را انجام داده و می دهد.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان، با اشاره به آغاز طرح کارآزمایی بالینی سلولهای بنیادی برای درمان فلج مغزی و اتیسم در ۱۵۰ کودک، تاکید کرد: طی چند سال آینده، سلول درمانی کمک شایانی به درمان بیماریهای غیر خونی خواهد کرد.
به گفته وی بر اساس شواهد، کار آزماییهای بالینی توانسته در کودکان دچار فلج مغزی بسته به نوع و میزان ناتوانی موثر باشد و کودکانی که در تکلم، بینایی و حرکت مشکل داشتهاند تا حد زیادی بهبود یافتهاند.
ضرابی همچنین از راه اندازی پالایشگاه محصولات زایمانی خبر داد و گفت: بعد از تولد نوزاد، پنج جز زایمانی شامل خون بند ناف، بافت بند ناف، پردههای جنینی، مایع جنینی و جفت از رحم خارج و دور ریخته میشود، اما امروزه مشخص شده که هر کدام از این ضمائم زایمانی، در صورت فرآوری می تواند در حوزه پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به برنامههای توسعه ذخایر منابع سلولهای بنیادی گفت: درصددیم تا بانک منابع سلولهای بنیادی که شامل مغز استخوان، خون محیطی، بند ناف و پالپ دندان شیری میشود را راه اندازی کنیم.
وی با بیان اینکه بیش از ۲۰ محصول از ضمائم زایمانی استخراج میشود، اظهار کرد: «پرده آمنیوتیک»، اولین محصول پالایشگاه ضمائم زایمانی است و امکان عرضه این محصول وجود دارد. این محصول با نام «امیکر» اولین محصولی است که پروانه تولید و بهرهبرداری از وزارت بهداشت دریافت کرده است و میتواند در ترمیم و بازسازی بافت و زخم سوختگی و زخم جراحی مورد استفاده قرار گیرد.
مدیر عامل شرکت فناوری بنیاخته رویان گفت: یکی از خدمات مورد تقاضا که در بانک سلولهای بنیادی ایجاد کردهایم، بانک سلولهای بنیادی ریشه دندان است ، بررسیها بیانگر این است که ریشه دندان، سلولهای بنیادی غیر خونی دارد و در درمان بیماریهای عصبی مورد استفاده قرار میگیرد. پژوهشگاه رویان با راهاندازی این بانک در نظر دارد که کارآزمایی بالینی این موضوع را آغاز کند .
ضرابی با بیان اینکه شرکت فناوری بنیاختههای رویان دارای ۴۵ دفتر نمایندگی در سراسر کشور است، گفت: تا به امروز ۱۴ بیمار دارای انواع سرطان خون، پنج بیمار دارای انمی آپلاستیک، پنج بیمار تلاسمی، دو بیمار انمی فانکونی، پنج بیمار دارای نقص ایمنی، ۵۰ بیمار فلج مغزی و سه بیمار اوتیسم به واسطه سلولهای بنیادی خون بند ناف پیوند و درمان شدهاند.
وی ادامه داد: همچنین بیش از ۴۰۰ کارآزمایی بالینی برای بیماریهای اطفال و بالغین شامل فلج مغزی، اوتیسم، ناهنجاری قلبی نوزادان، SMA، دیابت، سکته مغزی، آلزایمر، ام اس، پارکینسون، آرتروز، صدمات نخاعی، آرتریت روماتوئید صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت فناوری بنیاختههای رویان اظهار کرد: کارآزمایی بالینی بیماری فلج مغزی در سال جاری شروع شده و دارای سه فاز است. همچنین کارآزمایی بالینی بیماری اوتیسم و بیماری آرتروز در سال ۱۴۰۱ و بیماری ALS در سال ۱۴۰۲ شدهاند که طی دو تا سه سال آینده میتوانیم نتیجه آن را اعلام کنیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰