هرمزگان، درگاه تجارت ایران؛ چشمانتظار عزم ملی برای توسعه
به گزارش اختصاصی تجارت جنوب آنلاین – غلامعباس شمس الدینی – بنا به برخی اخبار و گزارشها، مقصد نخستین سفر استانی دولت چهاردهم در سال ۱۴۰۴، استان هرمزگان خواهد بود؛ استانی که از آن بهعنوان پایتخت اقتصادی ایران یاد میشود. هرمزگان سرشار از ظرفیتها و پتانسیلهایی است که هر یک میتوانند بار عمدهای از هزینههای ملی و منطقهای را به دوش بکشند. بیتردید، رئیسجمهور و همراهانش بهخوبی از این ظرفیتها آگاهاند و تکرار آنها شاید تکرار مکررات باشد، اما تا زمان تحقق این سفر، مرور چالشها و قابلیتهای این استان ضروری بهنظر میرسد.
مشارکت بالاتر از میانگین ملی در انتخابات
هرمزگان، سرزمین تنوع قومی، مذهبی و فرهنگی است؛ جایی که فارس، بلوچ، عرب، ترک و عجم در کنار یکدیگر زیسته و الگویی درخشان از همزیستی ارائه کردهاند. این استان، در انتخابات تیرماه ۱۴۰۳ با مشارکت ۶۶۷ هزار و ۸۹۶ نفر و ثبت بیش از ۵۳ درصد مشارکت، عملکردی فراتر از میانگین ملی از خود به جای گذاشت.
مردم هرمزگان، مرزبانان خلیج همیشه فارساند. آزادسازی جزیره هرمز از چنگ استعمار پرتغال و نقش کلیدی آن در افول امپراتوری پرتغال، چنان پراهمیت بوده که سالروز آن به نام “روز ملی خلیج فارس” نامگذاری شده است. در دوران دفاع مقدس نیز، این مردم با رشادت و ایثار، برگهای زرینی بر تاریخ کشور افزودهاند.
تجارت، ریشهدار در تاریخ هرمزگان
تاریخ این سرزمین با تجارت و بازرگانی گره خورده است. از مسیر جاده ادویه و راه فلفل که به جاده ابریشم متصل میشد، تا بنادر تاریخی چون تیاب، گوگسر، کنگ، مروارید و بندرعباس، همه و همه گواهی بر دیرینگی و شکوفایی تجارت در این منطقهاند.
با ۲۲۳۷ کیلومتر نوار ساحلی، ۱۴ جزیره و ۷۱ بندر، و چهار مسیر حملونقل (زمینی، دریایی، هوایی و ریلی)، هرمزگان به عنوان دروازه تجارت کشور شناخته میشود. در نیمه نخست سال ۱۴۰۳، این استان با صادرات بیش از ۲۰ میلیون تُن کالا به ارزش ۵.۵ میلیارد دلار و واردات ۱.۲ میلیون تن کالای اساسی، رتبه نخست تجارت خارجی کشور را به خود اختصاص داد. درآمد گمرکات استان در همین مدت به بیش از ۳۸۸ هزار میلیارد ریال رسید.
ظرفیتهای تحولآفرین در کشاورزی، شیلات، صنعت و معدن
هرمزگان، استانی پیشرو در کشاورزی است. از تولید گندم، مرکبات و خرما تا کشت خارج از فصل سبزیجات، بیش از ۴۰ درصد لیموترش کشور را تأمین میکند. این استان با دارا بودن ۱۶۵ هزار هکتار زمین کشاورزی، سالانه نزدیک به ۴ میلیون تن محصول تولید و بیش از ۵۰۰ هزار تن را صادر میکند. همچنین، در تولید انبه، مقام نخست کشور را دارد و خرمای پیارم آن در بازارهای جهانی شناختهشده است.
در حوزه شیلات، هرمزگان مهمترین استان کشور به شمار میرود. با ۴۵ هزار صیاد، ۸۴۰۰ شناور و ۱۹ بندر صیادی، این استان در سال ۱۴۰۲ با صید ۳۳۶ هزار تن آبزی، مقام نخست را در کشور بهدست آورد. همچنین با صادرات بیش از ۹۱ هزار تن آبزیان به ارزش ۲۰۳ میلیون دلار، نقش مهمی در اقتصاد شیلات ایران ایفا میکند.
در بخش معدن نیز، هرمزگان با بیش از ۳۰۰ معدن فعال، ۲۰ نوع ماده معدنی و ذخایر قطعی ۱.۴ میلیارد تُن، از نقاط استراتژیک کشور در حوزههای استخراج و فرآوری محسوب میشود. وجود معادنی چون سنگ آهن، گچ، آهک، فلدسپات، نمک، کرومیت و همچنین منابع غنی نفت و گاز، این استان را به بهشت معدنکاران ایران تبدیل کرده است. جزیره هرمز نیز با تنوع کمنظیر رنگهای زمینشناسیاش، شهرت جهانی یافته است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰